Naar mobiele versie


Taalgebruik

Waarom word ik met 'je' aangesproken?

 

Bij de oprichting van de Beter-websites hebben we een keuze moeten maken: óf iedereen aanspreken met het beleefde 'u', óf iedereen aanspreken met het minder formele 'je'. We hebben gekozen voor 'je' omdat er veel scholieren onder de deelnemers zitten. Ook volwassenen die veel via internet communiceren, voelen zich prettig bij het informele 'je'.

 

We begrijpen dat sommige deelnemers liever de u-vorm zouden zien, omdat we nou eenmaal geen bekenden van elkaar zijn. Helaas is daar niets aan te doen. Overigens is 'U' met een hoofdletter tegenwoordig fout, tenzij hiermee de koning of God bedoeld wordt.

 

 

De formulering van de vraag is niet wetenschappelijk verantwoord.

 

We zijn geen wetenschappelijk instituut en we vermijden formele taal. Bij Beter Rekenen gebruiken we bijvoorbeeld vaak 'kilo' in plaats van 'kilogram', 'hoeveel water past erin' in plaats van 'wat is de inhoud' en soms 'doorsnede' in plaats van 'diameter'. Het is namelijk de bedoeling dat gewone Nederlanders een leuke dagelijkse oefening krijgen. In hun eigen taal.

 

 

Jullie gebruiken lelijke woorden.

 

Beter Spellen houdt zich bezig met de spelling van woorden uit het dagelijks leven. Daarbij horen ook zinnen als "het dier verdomt het om de stal in te gaan". Wij zien dit niet als vloeken. Het zou zelfs schijnheilig zijn om het bestaan van dergelijke woorden te verloochenen. Wij gebruiken deze woorden in de oefeningen omdat we ze in de praktijk vaak fout gespeld zien.

  

Beter Spellen  Beter Rekenen  NU Beter Engels  NU Beter Duits  NU Beter Frans  NU Beter Spaans  Beter Bijbel  Beter Afrikaans  Plus-Taaltest  

© 2010 - de Beter-websites zijn een initiatief van

Martin van Toll Producties